גירושין הוא שלב כואב בחייהם של מרבית הזוגות, תקופת חיים בה שני בני הזוג מתחילים לגלות עצמם מחדש כאישיות נבדלת בעלת צרכים ורצונות משלה שעשויים לפגוע בצרכי הצד הנגדי.
על מנת למנוע פעולות שתתקשו להשיב אחור את תוצאותיהן לאחר שנחתם צו הגירושין מומלץ לנקוט במספר פעולות מנע. נסקור בקצרה את הסכנות האורבות לכם הן בהיבטים הקשורים למשמורת על הילדים והן בתחום הפיננסי.
רכוש: הימנעות מהברחת נכסים
אחד מהתחומים הנפוצים בהם בני הזוג נוטים לדאוג לאינטרס שלהם תחילה הוא כמובן בתחום הממון האישי. נכסי נדל"ן שנרכשו ביחד ורשומים על שם אחד מבני הזוג בלבד, תכניות חיסכון או קופות משותפות ואף רכבים עשויים 'להעלם' בהתחלת תהליך הגירושין.
אם אתם חשים כי קיים סיכוי שחלק מהרכוש שעשוי להיות מוגדר כמשותף על ידי בית המשפט בעת הגירושין עשוי להימכר על ידי בן הזוג התכוננו מראש על ידי בקשת צו מניעה מיוחד בבית המשפט על ידי עורך דין לענייני משפחה. צו זה יגביל את כוחו של בן הזוג למכור את הדירה או הרכב, להעביר מניות בעסק משותף או להעביר לצד שלישי רכוש משותף.
בדומה לכך, ניתן לבצע הגבלה נוספת גם בהסכם הגירושין עצמו העוסקת בנכסים להם אינכם מודעים. תהליך זה מתבצע מאוחר יותר, במהלך החתימה על הסכם הגירושין. לעתים, תגלו על ידי חוקר או הפעלת עורך הדין כי קיימים חשבונות נוספים (פרטיים) אליהם הועברו כספים משותפים של בני הזוג כאשר אחד מבני הזוג תכנן מראש להתגרש (או שמר כספים בסתר ל'יום סגריר'). הגדרת סעיף זה בהסכם תעניק לכם את הזכות להחזיר את התיק לבית המשפט ולבחון האם יש לכם זכות כלשהי בהון זה.
הסעדים המתבקשים מבית המשפט יכולים לכלול בקשה להצגת המסמכים הנוגעים לקיומו של רכוש שהוסתר ("צו אנטון פילר"), בקשות עיקול, צו מניעה זמני לביצוע פעולות בחשבונות הבנק או ברכוש וכן "צו מרווה" שנועד למנוע הברחת נכסים מעבר לים.
הילדים: כיצד תמנעו מבן הזוג להבריחם לחו"ל
מרבית תיקי הגירושין מסתכמים בפשרה בין בני הזוג הנוגעת לתחום המשמורת על הילדים אך לעתים בן זוג אחד מחליט לנסות ולקבע משמורות בדרך לא הוגנת. הברחה של הילדים לחו"ל, חטיפה והסתרה בעיר אחרת או ניסיון להעביר את הילדים לפנימייה עשויים לשנות בצורה מהותית את חייכם. כיצד ניתן להימנע מכך?
לאחר הגירושין משרד הפנים בוחן האם הילדים קבלו אישור משני בני הזוג להנפקת הדרכון. לכן, בחלק מהמקרים הוצאת הילדים מהארץ מתבצעת לפני שהסתיים התהליך, כאשר אתם עדיין מוגדרים בתעודת הנישואין כאזרחים. במקרים אחרים, מונפק דרכון לילדים לצורך יציאה מהארץ במהלך חופשה קודמת ובן הזוג משתמש בו על מנת להוציאם שנית.
הדרך הנכונה להימנע ממקרים אלה היא לבקש הגבלה מבית המשפט על יציאתם של הילדים מהארץ, בדרך זו לא יוכל בן הזוג להוציאם בפועל. בנוסף, ניתן להגדיר מראש הגבלה להנפקת דרכון גם אם אתם עדיין נשואים המופיעה ברשומה של כל אחד מהילדים. במידה וקיימת הגבלה כזו משרד הפנים ימנע מהנפקת דרכון גם להורים נשואים.
ראה גם: עיכוב יציאה מהארץ