במסגרת מאמר זה נחלוף בקצירת האומר על סוגיית מעמדו של חוב המזונות בהליך פשיטת הרגל. כמי שעוסק רבות בהגנה על חייבים בהוצאה לפועל ובהליך פשיטת הרגל, הנני נדרש לעיתים מזומנות לסוגיה הרגישה והנפיצה של מעמדם של חובות של מזונות בהליך פשיטת הרגל. חייבים רבים השוקלים כניסה להליך של פשיטת רגל מתחבטים ותוהים מה יעלה בגורלם של חובות אשר נצברו לחובתם בשל פסקי דין של בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני שחייבו את החייב המבקש לבוא בשעריו של הליך פשיטת הרגל בתשלום עבור מזונותיהם של ילדיו הקטינים.
בטרם נדרש לגופם של דברים, חובה להקדים ולהדגיש כי, בהליך פשיטת הרגל נאסר על החייב פושט הרגל באופן עקרוני וגורף לשלם את חובותיו לגורם כלשהו, לרבות את התשלום המזונות החודשי שנפסק בפסק דין ע"י בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני. האופציה היחידה והבלעדית אשר עומדת לחייב בהליך פשיטת הרגל לשלם את חובותיו למאן דהו הינה אך ורק ע"י תשלום של צו התשלומים החודשי המשולם לקופת הכינוס מידי חודש כפי שנקבע ע"י בית המשפט המחוזי של פשיטת הרגל במעמד הינתן צו הכינוס.
לאור האיסור שחל על החייב פושט רגל לשלם את חובותיו, עולה השאלה, מה יעלה בגורלם של ילדיו הקטינים ללא תשלום המזונות, ובעצם האם חוב המזונות מוחרג מהאיסור, כלומר האם מותר לחייב פושט הרגל לשלם את מזונות ילדיו הקטינים.
סימני השאלה הרבים בסוגיה זו, לא נעלמו מעיניו של המחוקק הישראלי אשר אימץ את פקודת פשיטת הרגל ונתן את דעתו על פתרונות, תוך שקבע הוראות מדוקדקות כיצד ניתן להתנהל בהליך פשיטת הרגל ללא הפרה של האיסור האמור, ויחד עם זאת לא לקפח את מזונותיהם של הקטינים, קרי, ילדיו של החייב פושט הרגל.
על מנת לצלוח את המהלך, ולא לחרוג מכללי פקודת פשיטת הרגל, על החייב לקבל יעוץ משפטי ומקצועי מעו"ד ותיק ומנוסה בתחום שעיקר עיסוקו ייצוג חייבים פושטי רגל. פקודת פשיטת הרגל מבחינה בין מעמדם של הנושים השונים, קיימת שונות והיררכיה באפיון החובות, כך שקיימות תת קבוצות, נושים מובטחים, נושים בדין קדימה ונושים רגילים.
מעמדו של חוב המזונות, הוכר כחוב בסדר דין קדימה, כך שבית המשפט המחוזי של פשיטת הרגל שהינו ערכאה גבוהה יותר מבית המשפט שנתן את פסק הדין למזונות, יקצוב מחדש את התשלום החודשי שעל החייב פושט הרגל לשלם עבור מזונות ילדיו הקטינים במשך תקופת שהותו בהליך פשיטת הרגל. על פי רוב, בית המשפט המחוזי של פשיטת רגל, יפחית את התשלום החודשי השוטף של תשלום המזונות אשר נפסק לחייב בטרם כניסתו אל הליך פשיטת רגל.
נוסף על האמור, ככל שמדובר בחוב מזונות עבר ולא בתשלום המזונות השוטף, יופטר החייב מתשלום מזונות העבר, כל משך היותו בהליך פשיטת הרגל. במידה וחוב מזונות העבר, הינו חוב אשר נצבר אל מול הנושה המוסד לביטוח לאומי, יוקפאו כלל ההליכים שננקטו כנגד החייב בטרם היכנסו להליך פשיטת הרגל, והחייב יהא מופטר מלשלמם כל זמן שהותו בהליך. במקרים מסויימים, ניתן יהא למחוק לחלוטין את חוב מזונות העבר ולהכלילו במסגרת צו ההפטר.
חשוב להדגיש כי, חייב אשר לו חוב מזונות הפונה להליך של פשיטת רגל, יהנה מהקפאת הליכים גורפת, כך שלא ניתן יהא לנקוט כנגדו בהליכי אכיפה כלשהן במסגרת הוצאה לפועל, וכלל ההליכים וצווי המאסר שהונפקו כנגדו בטרם היכנסו להליך של פשיטת הרגל יבוטלו לחלוטין.
סיכומם של דברים, עורך דין ותיק ומנוסה יכול לנווט את החייב פושט הרגל שצבר חוב מזונות בטרם כניסתו להליך פשיטת הרגל, לצלוח את ההליך מבלי לפגוע במזונותיהם של ילדיו הקטינים, ובמקרים מסויימים למחוק את חוב מזונות העבר, כל זאת, באמצעים חוקיים ולגיטימיים תוך שמירה על מכלול האינטרסים של כלל הנפשות הנוגעות בדבר.
כותב המאמר עוסק בתחום ההוצאה לפועל ובפשיטת רגל, עומד בראש משרד עורכי הדין גיא ניומן
ליצירת קשר עם כותב המאמר 24 שעות ביממה