פשיטת רגל של זכיין או רשת זכיינות

עו"ד מומחה לפשיטת רגל

זכיינות מהי?

זכיינות הינה שיטה שיווקית ועסקית המבוססת על הסכם בין שני צדדים : זכיין וחברה מזכה. למעשה, החברה המזכה הינה בעלת שם ומוניטין והיא מאפשרת לזכיין לשכור ממנה לפרק זמן מסויים את זכויותיה השונות, כולל שמה, ולנהל עסק עצמאי כשהוא קשור אליה בכל מיני הקשרים. הזכיין יכול להשתמש בסימני המסחר ובשיטות עסקיות של החברה המזכה אך עליו לעמוד בתנאי הזיכיון אשר מפורטים בהסכם. חברות מזכות יכולות להגיע מתחומים רבים כגון : מסעדנות, אופנה, אלקטרוניקה ועוד.

עו"ד מומחה לפשיטת רגל

מעורבות של עורך דין בעת חתימה על הסכם זכיינות

נהוג לחשוב כי פשיטת רגל היא הליך שיכול להתרחש רק בצד אחד – בצד של הזכיין. למעשה, קרו מקרים בעבר בהם המצב היה הפוך והתרחשה פשיטת רגל של רשת זכיינות. במקרה של פשיטת רגל של זכיין, ישנם הליכים משפטיים מאוד ברורים המבהירים באופן חד משמעי איך וכיצד יש להתנהל. במקרה של פשיטת רגל של רשת זכיינות הדברים נראים אחרת, לכן כדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה לפשיטת רגל. כלומר, במידה והרשת ממנה רכשתם זכות לזכיינות פוסקת מלהתקיים בשל קשיים כלכליים או סיבות אחרות הגיבוי של הזכיין הוא בדרך כלל ההסכם שנחתם מלכתחילה. פעמים רבות קורה כי הזכיין לא מוודא סעיף זה בהסכם ונותר בבעיה רצינית אם אכן מתרחשת פשיטת רגל. לא אחת קרה כי רשתות מכרו זכיינות רגעים ספורים לפני שהוכרזה עליהם פשיטת רגל.

הסכם זכיינות שנחתם בנוכחות של עורך דין אשר מייצג את הזכיין מעניק לו בטחון עתידי. תפקידו של עורך הדין לשים לב לכל אותם הסעיפים שאינם מטיבים עם הזכיין. כמו כן, עורך הדין אמור להדגיש ולהוסיף אל החוזה את כל הקשור למקרים של פשיטת רגל – בהתייחס לחברה המזכה. עורכי דין אשר מכירים את תחום הזכיינות ומתמחים בנושא ידעו לשים לב ולהביא לתשומת ליבו של הזכיין דברים שהוא לא יבחין בהם מתוך חוסר ניסיון או הכרות עם התחום.

נוכחות של עורך דין

במקרה של פשיטת רגל של חברה מזכה, הזכיינים עשויים להיפגע משמעותית. הפגיעה באה לידי ביטוי בהפסדים כלכליים גדולים מכיוון שהם מוצאים עצמם ללא מוצרים, הדרכה או תמיכה – למעשה, כל מה שהובטח להם בהסכם. במידה וחברה גדולה פושטת רגל, גם הזכיינים שלה לא יכולים להמשיך ולהתקיים. על מנת שבית המשפט יאפשר לזכיין להמשיך את עסקיו או לקבל פיצוי שמגיע לו חשוב שיהיה הסכם מפורט ומדויק – אשר יעסוק גם בנושא זה.

לפני שחותמים על הסכם זכיינות יש לבדוק מספר היבטים:

עוד בטרם החתימה על ההסכם רצוי לבדוק האם אכן הרשת שמוכרת את הזיכיון נמצאת במצב פיננסי טוב. כמו כן, עליכם לדרוש כמה שיותר מידע על פעילותה של הרשת ולברר מהן זכויותיו של הזכיין במקרה בו הרשת נקלעת למצב של חדלות פירעון.