פשיטת רגל של מעסיקים

מיטלטלין הפטורים מעיקול בהוצאה לפועל

במציאות הכלכלית המורכבת של היום לא מעט עסקים נקלעים לקשיים כלכליים ולמצב הנקרא "חדלות פירעון". בעקבות כך, עלול עסק עצמאי להיקלע למצב של פשיטת רגל, בעוד תאגיד או חברה בע"מ יכנסו להליכי פירוק. יש לזכור כי העסק המצוי בקשיים כספיים ומעסיק עובדים בשכר, יתקשה בשל מצבו הפיננסי לפרוע את המשכורות האחרונות של העובדים ולכן יוותר כשהוא חייב כספים וזכויות שונות לעובדיו.

לעובדים בחברה שהתפרקה או שמעסיקם פשט רגל, יש זכויות בביטוח לאומי וזכויות אלו מעוגנות בחוק. כדאי לדעת כי בשנת 1975 נחקק "חוק זכויות של עובדים בפשיטת רגל ופירוק תאגיד" במטרה להגן על העובדים ולשמור על הזכויות שלהם שנפגעו לא פעם כתוצאה מקשיים כלכליים של מעסיק, כשבעקבות אלו ניתן צו פשיטת רגל או צו פירוק.

הליך פשיטת רגל של מעסיק

מהם תנאי הזכאות לעובדים שהמעסיקם פשט את הרגל?

על פי חוק "ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל" נקבע כי עובד שכיר שהמעסיק שלו פשט את הרגל יהא זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי גמלה הכוללת תשלומים שונים שהמעסיק נותר חייב לו, עד לתקרת הסכום שנקבעה בחוק. העובד זכאי לקבל שכר עבודה, פיצויי פיטורין ותשלום לקופת גמל.

עובד שכיר שהמעסיק שלו פשט את הרגל זכאי לקבל את הגמלה מביטוח לאומי בהתקיים התנאים המובאים להלן:

  • צו פשיטת רגל נגד המעסיק (או צו פירוק)- כאשר ביהמ"ש המחוזי מוציא צו פשיטת רגל נגד המעסיק, צו לפירוק החברה או צו לפירוק שותפויות או אגודה.
  • מינוי מפרק או נאמן למעסיק- כאשר ביהמ"ש המחוזי מנה מטעמו נאמן או מפרק למעסיק.
  • אישור מטעם הנאמן או מטעם המפרק- הנאמן של פושט הרגל או המפרק של החברה אישרו את פרטי תביעתו של העובד.

עורך דין מומחה לפשיטת רגל

לאיזה גמלה זכאים העובדים של מעסיק פושט רגל?

עובד שכיר שעומד בכל התנאים לקבלת זכאות גמלה מביטוח לאומי, צריך להגיש תביעה לקבלת שכר עבודה ופיצויי פיטורין לנאמן או למפרק שמונו על ידי בית המשפט המחוזי. חשוב לציין כי את התביעה לא מגישים ישירות למוסד לביטוח לאומי אלא למפרק או לנאמן ויש להגיש את התביעה על גבי טופס תביעה ייעודי לתשלום חוב שכר עבודה ופיצויי פיטורין בפשיטת רגל.

לטופס התביעה יש לצרף מסמכים שונים כמו 3 תלושי שכר אחרונים של העובד, הוכחות לגבי החוב של המעסיק כמו טופס 106, פסק דין מבית דין לעבודה וחוזה העסקה. כמו כן, יש לצרף אסמכתאות להוכחת רצף העבודה ומסמך המעיד על גובה פיצויי הפיטורין העומדים לזכות העובד בקופת גמל.

כמו כן, יש להגיש תביעה לתשלום לקופת הגמל, לקרן פנסיה או לביטוח מנהלים ולאחר בדיקת ואישור המפרק, התביעה תועבר לטיפול בביטוח לאומי לחישוב הפרשי הצמדה ולביצוע התשלום.

בגלל מורכבות הנושא מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה המתמחה בתחום פשיטות הרגל של מעסיקים, בין אם מדובר במעסיק שעובדיו הם ישראליים ובין אם מדובר במעסיק שעובדיו הם עובדים זרים בעלי ויזת עבודה בישראל. בעזרת עורך הדין ניתן להגיש את התביעה לגורמים הרלוונטיים ולממש את מלוא הזכויות המגיעות לעובד על פי החוק.

ליצירת קשר עם משרד עורכי דין גיא ניומן המתמחים בהליכי פשיטת רגל

התמחויות נוספות: הפטר בפשיטת רגל | הוצאה לפועל | מחיקת חובות