במסגרת מאמרינו זה, נחלוף בקצירת האומר על סוגיית פשיטת הרגל המשפחתית של בני זוג אשר צברו חובות במסגרת המשפחתית ו/או הזוגית.
כמי שעוסק רבות בהגנה על חייבים בהוצל"פ ופושטי רגל, הנני נדרש רבות על ידי חייבים המבקשים לבוא בשעריו של הליך פשיטת הרגל, האם ניתן לבצע פשיטת רגל זוגית, כלומר מה דינם של בני זוג אשר צברו חובות משותפים במהלך שנות החיים המשותפים תחת קורת גג אחת.
ראשית, חשוב להבחין בין חובות משותפים המכונים בעגה המקצועית "חופות חופפים", כלומר, שני בני הזוג צברו חובות יחד ולחוד לאותם הגורמים ו/או אותם הגופים שיכונו נושים משותפים, במקרה שכזה כל אחד מבחני הזוג חייב לחוד ובנוסף בנפרד כלפיי אותם הנושים, משמעות הדבר שעומדת לנושים הזכות להיפרע מכל אחד מבני הזוג בנפרד ובלבד שלא יגבו מעבר לגובה החוב הכללי. ישנם מקרים בהם צברו בני הזוג חובות חופפים ומשותפים, אולם, במקביל צבר כל אחד מהם חובות לנושים שונים ובנפרד.
ראוי לציין כי, בשני המקרים המתוארים לא ניתן לאחד במסגרת הליך פשיטת הרגל את החובות, כך שעל כל אחד ואחד מבני הזוג לשלם בנפרד את אגרת הפיקדון המתחייבת לכנ"ר ובנוסף, להגיש בנפרד בקשה לפתיחת הליך פשיטת רגל, יחד עם זאת לאחר קבלת צו הכינוס ניתן להגיש בקשה לאחד את הדיונים על מנת למנוע סרבול ולייעל את הליך פשיטת הרגל, שכן, אחרי הכל מדובר במבחן הכנסות התא המשפחתי, הגרעיני, באופן מצרפי, כך שהכנסותיהם המשותפות של בני הזוג יש בהם כדי להעיד על יכולת ההשתכרות וההחזר החודשי ולהשליך אחת על השנייה.
במידה ורק אחד מבני הזוג צבר חובות לגופים ו/או לנושים שונים בהוצאה לפועל ואף מחוצה לה, כאשר בן הזוג החי עמו תחת קורת גג אחת, בשיתוף כלכלי, לא צבר חובות כלשהם תהיה ההתייחסות להכנסותיו של בן הזוג שאינו חייב, התייחסות יחסית בלבד, כלומר, בן הזוג שאינו חייב לא ייפגע מהליך פשיטת הרגל ולא ניתן יהיה לפועל כנגד משכורתו של בן הזוג, שאינו חייב בהוצאה לפועל, אולם, בהתייחס להוצאות של בן הזוג אשר צבר חובות כלפיי נושים שונים לעניין קביעת צו חיוב התשלומים החודשי בצו הכינוס, תילקח בחשבון העובדה שהינו חי בשיתוף כלכלי תחת קורת גג אחת עם בן זוג, כך שהוצאות בן הזוג שאינו חייב בהוצאה לפועל ו/או שאינו פושט רגל, לא יהיו חלק מההוצאות המוכרות שיקוזזו מהוצאותיו של בן הזוג החייב בהוצאה לפועל ו/או הנכנס בשעריו של הליך פשיטת הרגל.
הוא הדין לגבי נכסים פיננסיים כגון, קופות גמל ו/או קופות פנסיה ו/או חסכונות ו/או ירושות הרשומים על שמו של בן הזוג שאינו חייב, אשר כאמור הינם מוגנים לחלוטין מפני הנושים של בן הזוג החייב בהוצאה לפועל הנכנס בשעריו של הליך פשיטת הרגל.
במידה ובני הזוג מחזיקים בנכס משותף, כגון דירת מגורים משותפת ניתן להגן אף על חלקו היחסי של בן הזוג שאינו חייב בהוצאה לפועל ו/או אינו פשוט רגל, אולם, אודות סוגיה זו ראוי להדגיש מאמר בנפרד.
באופן עקרוני הליך פשיטת הרגל הינו הליך פרסונאלי, אישי, כאשר קיימת אבחנה עקרונית ברורה בין ישויות משפטיות שונות, אף במידה ומדובר בבני זוג נשואים, זאת חרף העובדה כי קיימים היבטים של הסתכלות על החייב ובן זוגו כתא משפחתי גרעיני אחד, בכל הכרוך בעניין ההוצאות המשותפות.
זקוקים לייעוץ והכוונה של עורך דין גירושין? משרד עו"ד גיא ניומן ישמח לעמוד לשירותכם!
כותב המאמר עוסק בתחומים של פשיטת רגל והוצאה לפועל, עומד בראש משרד עורכי הדין גיא ניומן
ליצירת קשר עם כותב המאמר טל: 072-3303764
24 שעות ביממה