הגשת בקשה לפשיטת רגל בטרם פתיחת תיקי הוצאה לפועל

הליכי הוצאה לפועל כנגד פושט רגל

במסגרת מאמרינו זה נבחן מהם תנאי הסף בהם נדרש חייב המבקש להיכנס בשעריו של הליך פשיטת הרגל בישראל.
כמי שעוסק רבות בהגנה על חייבים בהוצאה לפועל ובהליך פשיטת הרגל, הנני נדרש חדשות לבקרים לסוגיה בה מתחבטים חייבים רבים המבקשים לפנות בפתיחת הליך של פשיטת רגל.

חשוב לדעת כי, בניגוד לדעה הרווחת בקרב מי שנקלע לסחרור כלכלי ולמצוקה של חובות, אין חובה שייפתחו הליכים של הוצאה לפועל כנגד החייב על מנת שתעמוד לחייב הזכות לפנות בפתיחת הליך של פשיטת רגל.

יתרה מהאמור, אין חובה שיינקטו הליכים משפטיים כלשהם כנגד מי שצבר חוב כלפיי גורם כלשהו, הן גורם פרטי ו/או גורם מוסדי, כגון בנקים, חברות אשראי ו/או גופים כגון חובות ארנונה, חברת חשמל, חברות סלולר ו/או חובות בכלל.

הלכה למעשה, די בכך שקיים חוב עתידי שאינו שנוי במחלוקת כלפיי גורם כלשהו על מנת שתקום לבעל החוב הזכות לפנות להליך פשיטת הרגל ולחסות בצלה של פקודת פשיטת הרגל וליהנות מן ההגנות המוקנות לחייב ואף להיכנס להליך של מחיקת החוב באמצעות קבלת הפטר.

התנאי היחיד שנקבע בפקודת פשיטת הרגל ובתקנות פשיטת הרגל הינו העובדה שמדובר בחוב שנצבר בתום לב, שלא יפחת נכון לכתיבת שורות אלו מסך של 17,841 ₪. כאן המקום להדגיש כי, כלל האמור מדבר בהגשת בקשה לפשיטת רגל ביוזמתו של החייב עצמו ולבקשתו להיכנס להליך פשיטת הרגל.

במידה ומדובר בהגשת בקשה לפשיטת רגל מטעמו של הנושה אשר מבקש ביוזמתו להכריז על החייב כפושט רגל, בניגוד להסכמתו של החייב ובעל כורחו הסכום שנקבע כתנאי להכרזתו של החייב כפושט רגל עומד נכון לכתיבת שורות אלו על סך של 87,400 ₪.

חרף האמור, במקרים מסוימים רשאי בית המשפט של פשיטת רגל מטעמים מיוחדים שיירשמו לאשר הגשת התראה כנגד חייב לפשיטת רגל, אף בשל חוב ששיעורו נמוך מהסכום שנקבע בפקודת פשיטת הרגל.

תנאי להכרזתו של חייב פושט רגל לבקשת נושה הינו, היות החוב בסכום קצוב ומסוים שאינו שנוי במחלוקת כאשר זמן התשלום חלף זה מכבר וטרם שולם, בנוסף מחויב הנושה לשלוח לחייב התראה מראש במסגרתה יוזהר החייב כי באם לא יפרע את החוב, יוכרז בעל כורחו כפושט רגל.

חשוב לדעת כי, במידה והחייב אכן הוכרז בסופו של יום כפושט רגל וניתן נגדו צו כינוס לבקשת נושה, לא יוכל החייב ליהנות מהפריווילגיה של הרפורמה שנכנסה לתוקף בחודש ספטמבר 2013, במסגרתה ניתן להגיש בקשה לתכנית פירעון וקבלת הפטר מותנה בחלוף תקופה של 18 חודשים מיום מתן צו הכינוס.

בשלב זה ראוי לציין כי, במקרה והחייב מיוצג על ידי עורך דין ותיק ומנוסה המצוי בנבכי הליך פשיטת הרגל, ניתן לעתור לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט של פשיטת רגל ולבקש להחיל את רוחה של הרפורמה, אף במקרים שהחייב נקלע להליך פשיטת הרגל בעל כורחו, שלא בטובתו ובעקבות בקשתו של נושה שביקש להכריזו כפושט רגל.

כותב המאמר עוסק בתחום ההוצאה לפועל ובפשיטת רגל, עומד בראש משרד עורכי הדין גיא ניומן
ליצירת קשר עם כותב המאמר 24 שעות ביממה